English (United Kingdom)Hungarian (formal)

Velence a lagúnák városa Drucken
Freitag, den 09. September 2011 um 11:17 Uhr
There are no translations available.

Mi Olaszországon belül Velencében voltunk nyáron. Én a városban a Szent Márk teret ajánlom, és az olasz fagyit. A város klímáját a tenger határozza meg. Bár télen előfordulhatnak hideghullámok, nyáron pedig kánikula, a tenger felől szinte mindig érkezik friss szél. Téli időszakban néha sűrű tengeri pára burkolja a várost. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik. Velence jellegzetessége a magas vízállás. Évente többször is előfordulhat november és április között, hogy ár önti el a város partjait, mélyebb részeit. Velence másik szinte állandó veszélyforrása az eliszaposodás.

A város talán legnagyobb érdekessége a csatornarendszer és a csatornákon átívelő hidak. A legnagyobb csatorna a Canal Grande (nagy kanális). A csatornákon általában gondolákon utaznak. Velence megközelítési lehetőségének viszont már számos módja akad, repülővel, vasúton, közúton és vízen egyaránt elérhető.

Éghajlata átmenet a kontinentális és a mediterrán között. A nyarak melegek, de a telek már meglehetősen hűvösek. A csapadék mennyisége és megoszlása hasonlít az itthon megszokotthoz, meglehet a nyarak sokszor szárazabbak. Hazánkkal egyaránt a mérsékelt égövbe tartozik.

Olaszországban a mandulafenyő a leggyakoribb fafajta. Ez a fenyőféle elsősorban rendkívül jellegzetes, mutatós, ernyőszerű lombkoronájáról ismert. A törzs elágazásai mind a csúcs táján erednek és enyhe szögben felfelé törnek. Általában 12-20 méter magasra nő, de a 25 méter magasságot elért példányok sem ritkák. A fa kérge idősebb korban repedezett, fiatalon még csak gyengén barázdált. A tengerpart homokos részétől távolabb már szinte minden utcában megtalálható. De láthatók még borókák leanderek, olivabokrok. A tengerben sok tarisznyarák és egyéb rákfaj él. A csapósügér, a kígyófejű géb, a csatornagéb, az olasz csík mind tengeri vagy édesvízi halfajta, egyik közös jellemzőjük hogy Olaszországban (is) előfordulnak.

Velence és lagúnája 1987 óta  a Világörökség részét képezi. A várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzőkkel.

Dudás Péter 7.o

 

BelépésKereső

Ki olvas minket

Wir haben 23 Gäste online

Szavazások

Milyen sportot szeretnél játszani a suliban?
 

Kedves Látogató!

2016-tól megújult honlapunk. A kor igényeit maximálisan kiszolgáló portált telepítettünk. Oldalaink PC-n, laptopon, táblagépen és okostelefonon is hatékonyan böngészhetők. Tartalmunkat folyamatosan töltjük át az új honlapra, addig a régi és az új együtt működik majd. Természetesen a friss tartalmak már csak az új felületen lesznek elérhetők. Régi honlapunk továbbiakban csak archívumként működik majd. Regisztrált látogatóinknak meg kell újítani fiókjukat. Új regisztráció itt!  Az átállás idejére türelmet kérünk!

Tovább az új honlapra!

VideókGet the Flash Player to see this player.

Support: Simple Video Flash Player Module

Képgaléria - véletlen kép

Ma 2024. April 19., Freitag, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
No events

e-tananyagaink


       

       

       

       
    

Rajzszakkörünk munkái

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Powered by Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, website hosting. Valid XHTML and CSS.