English (United Kingdom)Hungarian (formal)

Kirándulás Bánkra Drucken
Mittwoch, den 14. September 2011 um 06:49 Uhr
There are no translations available.

 

Apával elhatároztuk, hogy kihasználva a nyár utolsó napjait elutazunk a Bánki-tóhoz, ami a Börzsöny közelében fekszik.

Másnap délelőtt elindultunk és Vácnál átkeltünk a komppal. A kompról belátszott Vác egész partszakasza, és azt hiszem, hét templomtornyot számoltam meg. Itt található egy nagyon híres levéltár és a váci püspökség. Amikor odaértünk Bánkra (éppen a déli hőségben), rögtön a strandra mentünk. A tó nagyon szép volt. Körben nádas szegélyezte és néhány fűz. Helyenként kiirtották a nádat és horgászstégeket építettek. A tó zöldeskék tükre csillogott a napfényben.

A víz közepén lévő kis szigeten néhány tőkés réce üldögélt. Maga a tó a Jenő-patak felduzzasztott vize, de fenékforrások is táplálják. A helybéliek szerint a tó a tengerrel van összeköttetésben, mert soha nem áradt meg, de a forróságban nem is száradt ki. Ezért a Tenger Szemének nevezik. A tó átlagosan négy méter mély, nyáron a hőmérséklete a Balaton vizéhez hasonló. A strandra érve gyorsan átöltöztünk és belementünk a vízbe. Az egyik fűz belógó ágára egy kötél volt kötve, ezen rengeteget játszottunk. Elrugaszkodtunk a parttól és belendültünk, majd a víz fölött elengedtük a kötelet és belecsobbantunk. Estére úgy terveztük, hogy kint az erdőben alszunk a csillagos ég alatt. Útközben egy tisztáson egy fiatal őzbakot láttunk. Távolról látszott a nógrádi vár is. Ezt a várat a XI. században építették, majd IV. László a váci püspökségnek adományozta. Amikor felértünk a tisztásra, éppen lemenőben volt a nap. A hegy oldalából gyönyörű kilátás nyílt a völgyre. Szalonnát sütöttünk és beszélgettünk, közben megjelentek az első csillagok is. Az égbolton szépen lassan kirajzolódott a Göncölszekér és a Tejút. Láttam két hullócsillagot is, ami augusztusban elég gyakori jelenség. Másnap délelőtt fürödtünk még egyszer a tóban majd továbbindultunk. Nagymarosnál keltünk át a komppal. Ez a település a Dunakanyarban fekszik. Innen nagyon szépen látható a visegrádi vár. Amikor átértünk Visegrádra, egy hűs, árnyas helyen fürödtünk a Dunában. A parton rengetegféle alakú és mintájú kavicsot találtam, amiket a víz sodort ki. Volt, amelyiket egészen simára csiszolt a folyó. Mindenfelé üres kagylóhéjak hevertek. A legszebbeket össze is gyűjtöttem és hazavittem. A parton iszapból várat építettünk, de sajnos jött egy hajó és a hullámai teljesen lerombolták. Amikor meguntuk a pancsolást, hazaindultunk.

Ez egy nagyon emlékezetes kirándulás volt.

Benke Zsófi

 

BelépésKereső

Ki olvas minket

Wir haben 48 Gäste online

Szavazások

Milyen sportot szeretnél játszani a suliban?
 

Kedves Látogató!

2016-tól megújult honlapunk. A kor igényeit maximálisan kiszolgáló portált telepítettünk. Oldalaink PC-n, laptopon, táblagépen és okostelefonon is hatékonyan böngészhetők. Tartalmunkat folyamatosan töltjük át az új honlapra, addig a régi és az új együtt működik majd. Természetesen a friss tartalmak már csak az új felületen lesznek elérhetők. Régi honlapunk továbbiakban csak archívumként működik majd. Regisztrált látogatóinknak meg kell újítani fiókjukat. Új regisztráció itt!  Az átállás idejére türelmet kérünk!

Tovább az új honlapra!

VideókGet the Flash Player to see this player.

Support: Simple Video Flash Player Module

Képgaléria - véletlen kép

Ma 2024. April 19., Freitag, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
No events

e-tananyagaink


       

       

       

       
    

Rajzszakkörünk munkái

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Powered by Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, website hosting. Valid XHTML and CSS.