Deutsch (DE-CH-AT)Hungarian (formal)

Május Print
Thursday, 02 May 2013 18:48
There are no translations available.

Radnóti Miklós: MÁJUS

Szirom borzong a fán, lehull;
fehérlő illatokkal alkonyul.
A hegyről hűvös éj csorog,
lépkednek benne lombos fasorok.
Megbú a fázós kis meleg,
vadgesztenyék gyertyái fénylenek.

1941. február 25.

Május az év ötödik hónapja a Gergely-naptárban, 31 napos. Nevét Maia görög istennő római alakjáról, Maia Maiestasról kapta, aki ősi termékenység-istennő volt a római mitológiában. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi. Az Ikrek havának is nevezik.

Jeles napok májusban:

Májusfa

Éjjel a szeretett lány kapujához állították a fiatal fiúk
A májusfa állítás szokása nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában még ma is jelen lévő népszokás. A magas sudár fák állításával és díszítésével a fiatalok a természet újjáéledését ünnepelik.
A fiatal fiúk csoportba szerveződve állították a kiszemelt lánynak. Az éjszaka leple alatt a kerítéshez rögzítették a karcsú fát az udvarló legény vezetésével, amit aztán színes szalagokkal, néhol étellel-itallal díszítették. A fát egész éjjel őrizni kellett. A lánynak, aki a fát kapta ez igen nagy megtiszteltetés volt, cserébe illett megvendégelni a legényeket. A két világháború között divatba jött a szerenád is, amit a lánynak egy gyertya megnyújtásával illett fogadni. Nem ritkán a fa állítását mulatság követte körbe táncolták a fát, vetélkedőket, ügyességi versenyeket szerveztek, így ünnepelve a tavasz érkezését. Egyes vidékeken szokás a májusfamászás is, melynek fő célja a fa tetejére rögzített ital megszerzése. Végül pedig a fa ledöntését újabb mulatság és tánc követte.

Körtánc a májusfa körül

A szokás eredete a középkorba nyúlik vissza, Magyarországra a mai Németország területéről került. A bajor falvak legnagyobb büszkesége volt a májusfa, melyet április 30-án, a falu főterén állítottak fel. A megfelelő fa kiválasztása és kérgének lehántolása a férfiak feladata volt. Állítás után itt is szalagokkal, virágfüzérrel díszítették azt, tetejére koszorút helyeztek. A korona volt hivatott megőrizni és védeni a fát, mely a termékenység és a szabadság jelképe is volt egyben.
A középkori angol falukban is állítottak májusfát, egymással versenyezve kié a nagyobb. Az állítást itt is tánc és vigasság követte.
Manapság egész Európában találkozhatunk a nagyobb falvak és városok főterén szépen feldíszített májusfákkal, mely a közösség erejét és összetartását szimbolizálja, valamint a tavasz beköszöntét is jelzi.

 

Kereső

Who is reading us

We have 36 guests online

Polls

Hogy sikerült a bizid?
 

Kedves Látogató!

2016-tól megújult honlapunk. A kor igényeit maximálisan kiszolgáló portált telepítettünk. Oldalaink PC-n, laptopon, táblagépen és okostelefonon is hatékonyan böngészhetők. Tartalmunkat folyamatosan töltjük át az új honlapra, addig a régi és az új együtt működik majd. Természetesen a friss tartalmak már csak az új felületen lesznek elérhetők. Régi honlapunk továbbiakban csak archívumként működik majd. Regisztrált látogatóinknak meg kell újítani fiókjukat. Új regisztráció itt!  Az átállás idejére türelmet kérünk!

Tovább az új honlapra!

Videók



Get the Flash Player to see this player.

Support: Simple Video Flash Player Module

Gallery - Random picture

Ma 2024. May 26., Sunday, Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
No events

E-learnings


       

       

       

       
    

Rajzszakkörünk munkái

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Powered by Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, website hosting. Valid XHTML and CSS.