|
Komposztálható
anyagok
A
háztartási hulladék jelentős mennyiségben (kb. 30%)
tartalmaz szerves anyagokat (ételmaradék, levágott fű, lomblevél stb.).
A hulladéklerakóba kerülve ezek bomlásnak indulnak és a lebomlási
folyamatok során különböző gázok
(főként metán és széndioxid) is képződik belőlük. A hulladékégetőben nagy nedvességtartalmuk
miatt rontják az égés hatásfokát. Szelektíven gyűjtve, majd megfelelően
kezelve ezek a hulladékok komposzttá alakíthatók.
Mi a komposzt?
Komposztnak nevezzük azt a földszerű,
sötétbarna színű anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból
elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre
lebomlási folyamatok mellett (oxigén, nedvességtartalom). A
lebontás és átalakulás során mesterséges humusz képződik, amely jól
irányított körülmények között a talaj humusz anyagaihoz hasonló,
nagy molekulájú szerves anyaggá alakul.
Milyen jelentősége van a komposztálásnak?
A
komposztálás jelentősen csökkenti az emberi tevékenység következtében
keletkező hulladék mennyiségét azáltal, hogy a szerves anyagokat nem
kell elszállítani és a hulladéklerakókon tárolni. A komposzt előállítása
és felhasználása megakadályozza a talajok romlását, amit ma a túlzott
műtrágyahasználat okoz, így visszaállítja a természetben az anyagok körforgását.
A komposztáló ember természetszemlélete pozitívan változik, felismeri
a fogyasztói társadalom életmódjában rejlő veszélyeket, és igyekszik
ezeket a hatásokat csökkenteni.
A komposztálás iskolai alkalmazása jól
kapcsolható a természettudományos tantárgyakhoz, környezeti neveléshez,
ezáltal életszerűvé, színesebbé teszi a tananyagot.
A komposztálás bevezetésének
folyamata
A komposztálható szerves hulladék
mennyiségét és összetételét felmérhetjük a „hulladékválogatós”
című feladattal. Ne felejtsük ki az udvaron, a kertben képződő növényi
nyesedékeket, hulladékokat sem. Az így kapott adatokból határozhatjuk meg, milyen és mekkora
komposztáló(k)ra van szükségünk.
Az iskolában elhelyezett hulladékgyűjtőkben
a szerves hulladékot általában a tízórai ételmaradék képezi. Az
ilyen anyagokat, magas fehérjetartalma miatt gilisztás komposztálóval
lehet hasznosítani, azonban ennek az iskolaudvarra történő telepítése
nem ajánlott. Az élelmiszerhulladékok kezelésére szabályok
vonatkoznak. Az iskolakonyháknak eszerint kell kezelni ételmaradékaikat,
így a külön gyűjtött iskolai tízórai maradékokat is odatehetjük.
A kerti zöld hulladék kezelésére
hagyományos komposztálót kell építeni. A tervezésnél figyelembe kell
venni, hogy kb. 1 év kell a komposzttá váláshoz, ezért az átrakások
és az érés miatt legalább két rekeszt célszerű készíteni.
Mielőtt belevágnánk a komposztáló
elkészítésébe, mindenképpen kérjük ki a helyi ÁNTSZ illetékesének
véleményét! (Alkalmas-e az udvar, az iskolakert, a kiválasztott hely, a
komposztáló telepítésére? A választott komposztáló megfelel-e a közegészségügyi
előírásoknak?)
A komposztáló megépítése, telepítése
A
komposztálókat többféle anyagból is elkészíthetjük. A legegyszerűbb
megoldás a prizmás komposztáló, melyhez nem kell semmilyen anyag,
csak ki kell választani a megfelelő helyet, majd a komposztálandó
anyagokat egymás tetejére kell helyezni. Hátránya, hogy nem lehet elég
magasra építeni, ezért helyigényesebb.
A
másik megoldás a silókomposztálás, melynél valamilyen tárolóban
rétegezzük fel az anyagokat. Ez készülhet hulladékokból, mint pl.
kilyuggatott fémhordóból, használt drótfonatból, fából
vagy bontott téglából építve. Mindegyik megoldásnál fontos követelmény,
hogy a levegő szabad áramlása biztosítva legyen és a felhasznált
anyagok ne tartalmazzanak vegyszermaradékokat.
Ezeknek a megoldásoknak az előnye a
helytakarékosság mellett az, hogy fajlagosan kisebb lesz a felületük, ezért
jobban fel tudnak melegedni, és kevésbé hűlnek le. Hátránya egyes típusainak
az átrétegzés nehézsége (drótfonatos módszer). Amennyiben van rá
anyagi forrásunk, akkor érdemes tartós és egyik oldalon lebontható
komposztálót építeni, mert sokkal könnyebb kezelni. Bármelyik típust
is választjuk, lényeges, hogy ne legyen kisebb a térfogata 1 m3-nél.
Fontos,
hogy a komposztálónkat megfelelő helyre telepítsük. Árnyékos és szélvédett
helyre építsük, ne legyen kitéve tűző napnak. Jó megoldás, ha az
iskolakert/udvar szélére helyezzük el, olyan helyre, ahol a szomszédokat
nem zavarja. Sajnos, még mindig sok az előítélet a komposzthalmokkal
szemben, pedig a helyesen kezelt komposzthalom nem bűzlik, nem vonzza a
rovarokat. Lényeges, hogy a felesleges víz elfolyhasson, elszivároghasson.
(A komposztáló aljzata ne legyen kibetonozva.) Előnyös,
ha van a közelben egy kerti csap. Esztétikus kialakítással a kert, az
udvar szerves részévé válik. Az érésben levő komposztra ültethetünk
nagy levélzetű növényeket (cukkinit, csillagtököt), melyek nem csak zölddé
teszik a dombot, hanem védik is a kiszáradástól.
Ha sok fehérjét tartalmaz a komposztálható
hulladék, akkor ezek lebontásához biogilisztás
komposztálót is lehet építeni. (Lásd a mellékelt ábrát!) Ezt
ne telepítsük az iskolaudvarba, mert a fehérjetartalmú anyagok bomlása
során kellemetlen szag keletkezhet.
A komposztdomb kezelése
A komposztáláshoz nem elég egymásra
szórni az egyes anyagokat, hanem folyamatosan gondozni kell. Ez nem idő-
és energiaigényes feladatot jelent, hanem rendszerességet. Ha jól
megszervezzük a munkafolyamatot, akkor mindenkinek csak egy kis feladattal
lesz több dolga.
|
A faágak, nyesedék aprítására
szolgáló gép |
A komposzt kezelésének három lényeges
mozzanata van. Az aprítás, a keverés és a nedvesen tartás. A komposztálóba
helyezett szerves anyagokat aprítsuk fel kis darabokra, mert így hamarabb
alakulnak humusszá. Az alapanyagok között vannak olyan anyagok, amelyek könnyen
rothadnak (ezek magas nitrogéntartalmú anyagok: konyhai hulladék, fűnyesedék,
friss lomb, gyomok) és vannak olyanok, melyek nehezebben rothadnak (ezek
magas széntartalmú anyagok: száraz lomb, szalma, fanyesedék, stb.). Ha
rendszeresen keverjük ezeket, akkor felgyorsíthatjuk a nehezebben rothadó
anyagok átalakulását. Ha a komposzt túl száraz, akkor megöntözzük,
ha túl nedves, akkor megforgatjuk és száraz anyagot adunk hozzá. A
komposzt nedvességtartalma akkor jó, ha olyan, mint a kinyomott szivacs.
Milyen anyagokat helyezhetünk a
komposztálóba?
Mit
tehetünk a komposztálóba? |
Milyen
formában? |
Konyhai
hulladékok |
zöldség
és gyümölcsmaradékok (krumplihéj, almacsutka, almahéj, sárgarépa
maradékok, levelek, déligyümölcsök héja stb.) |
a
nagyobb darabokat aprítva |
Kávézacc,
tea |
szűrőpapírral
és filterrel együtt is lehet |
Tojáshéj |
összetörve |
Kerti
hulladék |
avar |
nagyobb
mennyiség esetén külön gyűjtjük |
fű |
nagyobb
mennyiség esetén külön gyűjtjük |
vadvirágok |
összeaprítva |
faágak,
nyesedékek |
őrölve,
aprítva |
Egyéb
hulladékok |
háziállatok
alomja |
csak
növényevő háziállatok ürüléke és a természetes anyagú alom |
fahamu |
kis
mennyiségben, max. 3% |
Mit
ne tegyünk a komposztálónkba?
Ételmaradékot,
húst, állati fehérjét, csontot, tollat, állati szőrt, olajat, gyökérdarabokat
(különösen tarackos gyomokat), macska és kutyaürüléket, követ, üveget,
műanyagot, fémet, nyomtatott papírt, kartont, építési faanyagot,
vegyszerrel kezelt faanyagot, hamut (kivéve fahamu), porzsákot, diófa
levelét.
A
komposzt típustól és módszertől függően 0,5-3 év alatt érik meg. Az
érett komposzt barna színű, földszagú, könnyen morzsolódó. A
keletkezett komposztot felhasználhatjuk az iskolakertben talajjavításhoz,
balkonládába vagy virágcserépbe, növények átültetéséhez.
A Hulladékgazdálkodási törvény szerint lényegesen csökkenteni kell a
lerakásra kerülő hulladék szervesanyag -tartalmát. 2014-re az 1995. évi
érték 35%-ára.
|